a biztonság az első

Aki vitorlázott már az tudja, hogy milyen fantasztikus érzés ezt a sportot űzni.
Elég egy csodálatos naplementés hajózásra vagy egy adrenalindús szeles
vitorlázásra gondolni és már rögtön libabőrös lesz az ember. A víz és a természet
közelsége valami egészen rendkívülit tesz velünk, lenyugtat, kikapcsol. Azonban
sosem szabad elfelejtenünk, hogy milyen ereje van a víznek és a szélnek. A
legjobb, ha tiszteletben tartjuk ezt a rettenetes erőt és minden esetben
megpróbáljuk elkerülni a veszélyes szituációkat. Azonban előfordul, hogy
belekeveredünk ilyenekbe, ezért fontos, hogy hajónkat mindig a megfelelő állapotban
tartsuk nagyobb balesetek és sérülések elkerülése végett.

A következőkben felsorolunk 5 olyan dolgot, amit mindenképp ellenőrizz,
mielőtt nekikezdenél a szezonnak, hiszen ezek akár életet is menthetnek.

5 dolog, amit ellenőrizz a vitorlásodon, mielőtt elkezdődne a szezon

1 álló- és futókötélzet átvizsgálása

Talán az egyik legfontosabb dolog, amit semmiképp sem hagyhatunk ki, hogy tüzetesen átvizsgáljuk a vitorlásunk állókötélzetét, azaz az árboctartó kötélzetet. Sajnos nem egy baleset történt már csak azért, mert a hajót előzőleg nem nézték át elég alaposan. Fontos végigjárnunk a hajót és leellenőriznünk, hogy az összes stiftben van-e biztosító gyűrű. Nehezen tudjuk elképzelni hogyan, de mégis, ezek az apró kis gyűrűk valamely rejtélyes oknál fogva képesek lecsúszni a stiftről és kellemetlen szituációkat okozni. Előfordul, hogy maga a drótkötél sérül, így veszítve szilárdságából. Nem árt a futókötélzetet is leellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Ha foszlott, régi kötelet találunk, akkor azt érdemes azonnal lecserélni.

2 motorkarbantartás

Nagyon kellemetlen tud lenni, mikor indítani szeretnénk hajómotorunkat, de az mégsem indul. Persze ennek számtalan oka lehet, azonban gyakori karbantartással csökkenthetjük lehetőségét. A szezon előtt ellenőrizzük, hogy mikor végeztek rajta utoljára olajcserét. Ha szükséges mindenképpen cseréltessünk benne olajat. Fontos ellenőrizni továbbá, hogy elindítva a motort, egyenletesen és megfelelő mennyiségben köpi-e a hűtővizet. Ha nem kielégítő a víznyomás, akkor nagy valószínűséggel az impeller szivattyú propellere sérült meg, vagy a szűrőt kell kitisztítani.
Ugyan számos okból kifolyólag nem könnyű meghozni a döntést, mi mégis arra bíztatunk mindenkit, hogy ha van rá lehetősége, akkor váltson elektromos meghajtású hajómotorra. Ezzel nem csak a környezetnek, hanem magunknak is kedvezünk, mivel az elektromos meghajtásnak számos előnye van.

3 elektromos rendszer ellenőrzése

Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizzük a helyzetjelző- és menetfényeink megfelelő működését. Ha nem világítanak, akkor lehet, hogy kiégtek, vagy kontakthiba lépett fel valahol a kapcsolásoknál. Azonban mindenképpen ellenőriznünk kell a vitorláson, hogy nem az akkumulátorokkal van-e a probléma. Előfordulhat, hogy a töltő nem tölti az akkumulátort, vagy esetleg a saruknál nem megfelelő a csatlakozás.
Ha találhatók a hajón műszerek, akkor azokat is kapcsoljuk be, ellenőrizzük megfelelő működésüket.

4 kötelező felszerelések ellenőrzése

Itt legfontosabb megemlíteni a mentőmellényeket. Ellenőrizzük, hogy megvan-e a vitorláson a megfelelő mennyiségű, méretű és állapotú mentőmellény. Ezenkívül nézzük át a többi kötelező felszerelést is. Figyeljünk a lejárati dátumokra is, például a tűzoltó készüléket rendszeresen kell újraérvényesíteni. A kötelező felszerelések átvizsgálásánal segítségünkre lehet a hajólevél, melyben megtalálhatunk minden szükséges eszközt. 
Mindenképpen ellenőrizzük a hajólevelet és a hajóvezetői jogosítványunkat is. Ne egy vízen történő ellenőrzésnél derüljön ki, hogy lejárt a hajó műszakija vagy jogosítványunk érvényessége.

5 fenékvíz ellenőrzése

Miután állt már egy kis időt a vízen a vitorlásunk, mindenképpen ellenőrizzük le, hogy szivárog-e valahol a víz. Ha már a kikötőhelyen állva gyűlik a fenékvíz, akkor könnyen lehet, hogy az esővíz szivárog be valahol a decken. Lehetséges az is, hogy a vizesedést egy elfáradt tömítés okozza valamely műszernél vagy lefolyónyíláson.

A fentebb felsorolt ellenőrzések a vitorláshajónkon kis odafigyeléssel és
energiabefektetéssel gyorsan elvégezhetők, azonban annál fontosabbak. Ha
kihagyjuk ezeket, akkor kellemetlen szituációkat tudnak okozni a nem orvosolt
hibák. Miután átvizsgáltuk a hajót, már mehetünk is ki a kikötőből. Irány a
hullámokra, jó szelet!

Ha bármilyen kérdésed lenne, keress minket bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek a blogon