dinamizmus, erő, szabadság!

Biztos veled is megesett már, hogy a Balaton partjáról merengtél a víz felé és megakadt a tekinteted a csillogó víztükröt szelő vitorláshajókon. Alapvető emberi tulajdonság, hogy ilyenkor elfog a vágyakozás… Milyen jó lenne ott bent lenni a víz közepén egy hajón és mindent elfeledve vitorlázni, szórakozni és közben semmire sem gondolni!

De miért csak gondolkodsz milyen érzés lehet ez valójában? Miért is ne próbálnád ki te is, hiszen semmi akadálya? Mi célul tűztük ki, hogy minél több ember megismerhesse ezt a fantasztikus időtöltést és ne csak a partról csodálhassa meg a „magyar tengert”, hanem más nézőpontból is: a víz közepéről.

Természetközelség és technika, nyugalom és kaland, időtlenség és sebesség… Igen, ez mind a vitorlázás!

5 ok, amiért ki kell próbánod a vitorlázást

1 leírhatatlan flow érzés

Talán mindenkinek ez az első benyomása és gondolata a vitorlázás kapcsán: a szabadság. Ha megkérdeznénk egy vitorlázót, hogy miért is szereti ennyire ezt a sportot, a szabadság érzése biztosan szerepelni fog az érvei között. Nem véletlenül! A vízen olyan érzés fog el, ami semmihez sem hasonlítható. Nem kell sok és már benne is vagy a flow-ban, elfog a pozitív értelemben vett megsemmisülés.

2 lehető legközelebb a természethez

A természet és a víz közelsége olyan egyensúlyt tud kialakítani az emberben vitorlázás
közben, ami csak ritkán tapasztalható. Ráadásul a Balaton mindig más és más arcát mutatja. Legyen a víz tükör sima  – vagy ahogy a vitorlázók nevezik olaj  – , vagy tarajosan hullámzó, mindig úgy érzi az ember, hogy körülöleli a természet és betekintést enged minden kis titkába. Teljesen más a vízen hajózva rátekinteni az északi-part domborulataira, a part mellett végig húzódó nádasra, a halászó kárókatonákra és a hófehér hattyúkra.

3 természet ereje tiszteletre tanít

Nem mindig nyugodt és csendes a víz. Van, hogy a természet megmutatja, mire is képes, milyen hatalmas ereje van. A természetet tisztelni kell! Enélkül nem lehet vitorlázni. Az ideális állapot, mikor a vitorlázóban egyaránt kialakul a természet szeretete és tisztelete. Így jön létre a tökéletes egyensúly.  Vitorlázás közben megszűnik minden probléma. Csak te vagy, a hajó és a természet. Ezt az állapotot lehet átültetni a hétköznapokba is, így joggal mondható: a vitorlázás gyógyító hatású.

4 kiszakít a stresszes hétköznapokból

Gyakran eljut az ember egy olyan szintre, amikor már nagyon elege van az unalmas, monoton hétköznapokból. Sok lehetőség van, amivel ezt a problémát orvosolni lehet, de a legjobb gyógymód a vitorlázás. Kint a vízen biztos nem talál meg senki, telefont is ki lehet kapcsolni és akkor már teljes a nyugalom. Ráadásul vitorlázás közben a manőverekre koncentrálva nincs idő a mindennapi gondokkal foglalkozni. De biztosan állíthatom, hogy csupán kifeküdve a deckre a szikrázó napsütésben sem fog az agyad az aktuális munkahelyi vagy családi problémádon járni. Ha viszont épp az a célod, hogy nyugodtan tudj gondolkozni, akkor is a legmegfelelőbb hely a víz közepe, talán a lemenő nap fényeiben találod meg leghamarabb a megoldást és választ a kérdéseidre.

5 ügyességre és kreativitásra tanít

A vitorlázás egy technikai sport. A hajón számos érdekes és ötletes mérnöki megoldás található, amelyek megkönnyítik a vitorlázó dolgát, ezek kezelése azonban ügyességet és odafigyelést igényel. Vitorlázás közben számos olyan szituáció adódik, amikor a már meglévő tudásunkból és tapasztalatainkból kell meríteni és megoldani az elénk tárt problémát. Ilyenkor használnunk kell a kreativitásunkat. A hajón nagyon fontos ezenkívül a csapatjáték. Figyelni kell egymásra, a kapitány utasításaira és a hajó minden kis mozdultára. Az így szerzett szerzett tapasztalatainkat és élményeinket könnyen át tudjuk ültetni a munkánkba, növelve ezzel annak hatékonyságát.

A 9 méter hosszú 4 méter széles ÖrömKék katamaránunk Balatonfűzfőtől indul, és maximum 10 fős társaság szórakozására és kikapcsolódására ideális választás.
Ne gondolkozz sokat! Látogass el weboldalunkra és kérd ajánlatunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Hasonló cikkek a blogon